VIRTUAL ACTIONS


MiniSoloShow - May-June 2020

Andreea Medar /curator Maria Orosan-Telea

                      

Serii de lucrări din proiectul ᎒ᚗ~ㆨ꒿ ꕇ꒿ʭᦔ꒿, realizat împreună cu Mălina Ionescu, 2020, cusătură pe plastic transparent, dimensiuni variabile 

Selecția de lucrări aparținându-i Andreei Medar face parte din proiectul ᎒ᚗ~ㆨ꒿ ꕇ꒿ʭᦔ꒿, realizat împreună cu Mălina Ionescu în perioada de izolare (martie-mai 2020). Demersul a început prin conceperea unui sistem de comunicare codat şi folosirea acestuia în social media, într-un schimb de replici intim - dar, în același timp, la vedere - legat de lucrările recente ale celor două artiste.
În cadrul acestui proiect Andreea Medar revine asupra temelor sale predilecte, care se înscriu în conceptul de mitologie individuală. Artista culege date, rememorează, prelucrează materiale și informații referitoare la propriul trecut sau la istoria familiei. Satul bunicilor, Racoţi, este elementul central al unor intervenții realizate în locuința actuală - devenită spațiu a izolării - în relație cu ferestrele. Timpul prezent, perceptibil prin intermediul fotografiei, este suprapus trecutului, reperabil în lucrările realizate pe plastic transparent prin cusătură cu fir negru, fir transparent și fragmente de piele recuperate din obiecte vestimentare. O parte din intervenții înfățișează propria imagine în relație cu arhitectura și natura locurilor copilăriei. O altă categorie de lucrări, puse împreună într-o carte transparentă, reproduc documente din arhiva familiei (acte de proprietate, telegrame și scrisori personale) sau fragmente din planul satului, casele și străzile văzute de sus, alături de transcrieri după înregistrări cu vocea bunicii.
Lucrările transparente sunt fotografiate pe fundalul geamurilor, care în condiţiile izolării impuse capătă semnificaţii suplimentare. Prin urmare, sticla ferestrei, elementele exterioare care se văd prin ea, casele învecinate, copacii etc. devin componente ale lucrărilor, la fel cum și fotografia depășește scopul documentar. Acumulările succesive ale mijloacelor de expresie (obiect-intervenție in situ prin suprapunerea obiectului pe fereastră-fotografierea) continuă prin transferul lor în mediul online. Postarea imaginilor în rețelele de social media nu este doar o formă de comunicare, ci face parte în sine din proiectul umbrelă gândit împreună cu Mălina Ionescu. Postările sunt însoțite de texte codificate, bazate pe o scriere concepută de cele două artiste, cu elemente extrase din toate alfabetele lumii, care sunt percepute diferit în funcție de utilizatorul final. Prin urmare, sistemul de convenții inițial comportă o recodificare personalizată, realizată cu ajutorul unui soft special conceput de Andrei Buruntea. Proiectul și-a urmat dinamica în mod natural și a dus la implicarea unui grup de prieteni (Florina Lungu, Iuliana Vilsan, Roxana Bloju, Diana Gadina, Ştefania Crişan,Tamas Borbala, Elena Irina Medar, Elena Medar, Uliana Gujuman, Diana Roşca) care a contribuit la comunicarea codată.

Maria Orosan-Telea